< Back to the Vaseline healing project
Het belang van de opleiding
Het Healing Project bood honderden verpleegkundigen in Zuid-Afrika een opleiding aan. Kom erachter waarom dermatologie zo belangrijk is in dat gebied.

"Er is een enorme behoefte aan dermatologen hier. We hebben de opleiding nodig. We zijn hier. We willen het. Dat is alles!"

In Zuid-Afrika zijn er maar 250 opgeleide dermatologen voor een bevolking van meer dan 54 miljoen mensen. Dit is met name een nijpende statistiek omdat huidproblemen in de top vijf staan van de meest voorkomende aandoeningen in de primaire gezondheidszorg.

In KwaZulu-Natal (KZN), een gebied aan de oostkust van Zuid-Afrika, zijn er slechts 30 opgeleide dermatologen voor een gemeenschap van 10,7 miljoen mensen, en omdat ziektes zoals hiv en tuberculose veel voorkomen in dit gebied zijn tot 85% van de patiënten die naar openbare klinieken komen mensen met dermatologische problemen.

"Huidproblemen hebben niet alleen gevolgen voor onze gezondheid. Ze beïnvloeden ook hoe we ons voelen."

Artsen en verpleegkundigen in ziekenhuizen en klinieken in KZN staan elke dag klaar om mensen te helpen met huidaandoeningen die te voorkomen zijn, evenals met chronische huidziektes. Maar de scholing van verpleegkundig personeel is minimaal en de meerderheid van de verpleegkundigen krijgt hun dermatologische opleiding van hun collega's.

Net zoals de meeste verpleegkundigen in de wereld is het personeel vol toewijding en wil het graag betere manieren leren om voor hun patiënten te zorgen:

"Wij zijn het ondersteuningssysteem. We doen wat nodig is en we doen het met liefde en zorg in ons hart. Het draait om teamwork. En efficiëntie. We zijn als een familie die samenwerkt."

Om te helpen de verpleegkundigen in dit gebied bij te scholen, ging het Vaseline Healing Project samen met Direct Relief naar KwaZulu-Natal om de verpleegkundigen meer dermatologische scholing te bieden. De sessies vonden plaats gedurende vier dagen die gevuld waren met lezingen en trainingsclinics onder leiding van gerespecteerd lokaal dermatoloog professor Ncoza Dlova.

"De opleiding van vandaag is stimulerend... de eerste in zijn soort." - Prof. Dlova, Hoofd Dermatologie, Universiteit van KwaZulu-Natal

De opleiding is ongelooflijk waardevol gebleken voor de verpleegkundigen, want 372 van hen deden praktijkervaring op met wereldwijd gerespecteerde experts, zoals professor Ncoza Dlova. Dit betekent dat meer verpleegkundigen huidproblemen sneller kunnen identificeren en genezen - voordat de problemen ingewikkelder worden.

"Ik heb zo veel geleerd van de cursus. Ik wou dat we deze opleiding vaker konden doen."

Zuid-Afrika en KZN hebben duidelijk nog een lange weg te gaan als het gaat om serieuze gezondheidsproblemen, van dermatologische aard of anders, maar met een voorzichtig uitgestippelde opleidingsinterventie beginnen de verpleegkundigen in het gebied meer begrip te ontwikkelen met betrekking tot de huid van hun patiënten en hoe ze hun levenskwaliteit kunnen verbeteren.

< Back to the Vaseline healing project